E ardhmja e Europës parashikohet të jetë ogurzezë, pasi popullsia e Kontinentit të Vjetër pritet të tkurret, me Greqinë në veçanti që është një nga vendet që do të vuajë më shumë nga kjo krizë demografike.

Nënkryetarja e Komisionit Europian për Demokraci dhe Demografi, Dubravka Suica, në një intervistë për gazetën Ta Nea, tha se sipas parashikimeve Greqia është një nga vendet e Bashkimit Europian që do të ketë një tkurrje të popullsisë.

Sipas vlerësimit të Komisionit, Greqia renditet në grupin e vendeve që do të shohin “tkurrje prej 21% -27% të popullsisë”, duke vlerësuar se në vitin 2070 vetëm 8.5 milion njerëz do të jetojnë në Greqi.

Sidoqoftë, kjo situatë nuk ka të bëjë me të ardhmen e afërt ose të largët, por ajo tashmë ka filluar të shfaqet në të tashmen.

Sipas të dhënave zyrtare të ELSTAT, popullsia e vendit tashmë është tkurrur, pasi në 1 janar 2020 popullsia ishte 10,718,565 banorë (5,215,488 burra dhe 5,503,077 gra), kur vitin e kaluar llogariteshin 10,724,599 banorë.

Në të njëjtën kohë, sipas të dhënave të OKB, tkurrja e popullsisë së Greqisë në vitin 2020 do të arrijë 0.48%.

Kjo përqindje nënkupton 50,401 më pak grekë. Që do të thotë, se çdo muaj popullsia në vitin 2020 do të tkurret me 4200 qytetarë ose 138 më pak çdo ditë ose rreth 6 qytetarë më pak çdo orë.

Me fjalë të tjera, në vitin 2020, Lamia nuk do të ketë më banorë.

Dubravka Suica pritet të paraqesë planin, Bashkimit Europian për të stimuluar rritjen e popullsisë dhe bujqësisë.

Siç, ajo shpjegon për Nea, “vizioni afatgjatë për zonat rurale”, që ajo do të paraqesë qershorin e ardhshëm, kërkon të krijojë një dinamikë të re në këto zona. “Për t’i vënë ato në zbatim, jo vetëm për banorët, por edhe për të sapoardhurit, familjet e reja, bizneset, agjencitë inovative, sipërmarrësit.

Ajo kujton se rreth 100 milion europianë jetojnë në zonat rurale.

Roli i migrimit

Sipas të dhënave të ELSTAT, migrimi neto vlerësohet të jetë 34,439 banorë, që korrespondon me diferencën midis 129,459 migrantëve që vijnë nga vendet e tjera dhe 95,020 migrantëve që largohen nga vendi.

Në vitin 2018, migrimi neto u vlerësua në 16,440 njerëz (119,489 migrantë që kishin hyrë në vend dhe 103,049 migrantë që ishin larguar).

Të dhënat e mësipërme plotësojnë pasqyrën e rënies demografike të Greqisë, ndërsa tkurrja e popullsisë arrin në 40,473 banorë, 34,439 që hynë në vend kompensojnë ndryshimin negativ që rezulton nga 124,101 viktima dhe 83,628 lindje brenda territorit Grek.

Nëse analizojmë të dhënat e OKB-së, vërejmë se numri i popullsisë u tkurr në 2010.

Për të kuptuar ndryshimin, kjo humbje korrespondon me trefishin e popullsisë së Heraklion (153,653), ose 60% të popullsisë së Selanikut (789,191).

Duke folur për demografinë, nuk mund të mos përmendim Turqinë, e cila jo vetëm që gëzon një numër të madh të rinjsh krahasuar me të moshuarit e saj, por gjithashtu është vënë re një rritje e popullsisë prej 909,452 banorësh duke arritur në 84,339,067.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu