Sipas Autoritetit Evropian të Sigurisë Ushqimore, vitaminat A, B6, B9 (acid folik), B12, C dhe D si dhe mineralet zink, selen, hekur dhe bakër janë thelbësore që sistemi imunitar të funksionojë si duhet.

Kur sistemi imunitar nuk ushqehet siç duhet, kjo mund të çojë në një përgjigje të dobët ndaj vaksinës. Për shembull, një përmbledhje e nëntë studimeve ku përfshihen 2,677 njerëz zbuloi se ata me mungesë të vitaminës D ishin më pak të mbrojtur nga dy lloje të gripit pas vaksinimit.

Në të kundërt, provat e kontrolluara rastësisht të shtesave të mikroelementeve (vitamina B6, vitamina E, zinku dhe seleni) te të moshuarit janë treguar për të rritur aftësinë e sistemit imunitar për t’iu përgjigjur sfidave.

Plotësimi ditor i vitaminës E tek njerëzit mbi moshën 65 vjeç u zbulua se rrit sasinë e antitrupave që ata prodhuan pas vaksinimit kundër hepatitit B dhe tetanozit.

Te njerëzit me mungesë të selenit, shtesat ditore të metaleve janë zbuluar se përmirësojnë aspekte të caktuara të përgjigjes imune ndaj një vaksine të drejtpërdrejtë të poliomelitit dhe gjithashtu për të zvogëluar shfaqjen e llojeve të mutuara të virusit. Ky rezultat i fundit tregon faktin se variante e reja virale kanë më shumë të ngjarë të ndodhin tek njerëzit trupi i të cilëve ka më shumë “stres oksidativ”. Stresi oksidativ rritet nga marrja e pamjaftueshme e lëndëve ushqyese antioksiduese, të tilla si seleni dhe vitamina E.

Dhe ndërsa çështja e papërshtatshmërisë prek të moshuarit në mënyrë disproporcionale, por ajo nuk kufizohet vetëm tek ata. Anketa Kombëtare e Ushqimi në Mbretërinë e Bashkuar në vitin 2019 zbuloi “një përkeqësim të vazhdueshëm të marrjes dietike dhe mangësive kronike të shumë lëndëve ushqyese të përfshira në mbështetjen e funksioneve normale të imunitetit” në të gjitha grupmoshat. Mangësi në lidhje me vitaminat A, B12, C dhe D, zinkun, selenin dhe bakrin.

Mangësi të tilla mikroelementesh mund të kufizojnë efektivitetin e vaksinave COVID-19, ndaj rekomandihet që ato të merren para injektimit të vaksinës.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu