Mosmarrëveshjet në martesë janë një nga tiparet e jetës në përgjithësi, por është e nevojshme të zgjidhen këto mosmarrëveshje martesore sa më shpejt të jetë e mundur, pasi studimet tregojnë se ndryshimet në martesë kanë një efekt shkatërrues në shëndetin në përgjithësi. Madje edhe çojnë në raste të rënda të depresioni dhe çrregullimet e të ngrënit. Në këtë artikull, ne do të përmendim zgjidhjet për menaxhimin e marrëdhënieve martesore që u prezantuan nga psikologu dhe mjeku i famshëm amerikan John Mordecay Gottman sipas martesës deri në detaje.

 1. Pritjet e paarsyeshme
  Shpesh pritjet të paplotësuara dhe nganjëherë të paarsyeshme çojnë në luftë të mëdha në martesë.
  Një partner supozon se tjetri është një lexues i mendimeve dhe ndan të njëjtat pritje. Frustrimi zvarritet fshehurazi kur gjërat dhe ngjarjet nuk dalin siç i prisnim.
  Partnerët kritikojnë bashkëshortët e tyre për mosmarrëveshje në lidhje me zgjedhjet e stilit të jetesës, akomodimin për pushime, buxhetin për jetesë, ankesat për mungesën e vlerësimit, pritjet e familjes, ndarjen e punëve të shtëpisë apo edhe për mos mbështetjen e zgjedhjeve të tyre të karrierës në mënyrat që parashikon një bashkëshort i zemëruar.
  Për të arritur një kompromis, një konsensus i përbashkët nuk është diçka që vjen natyrshëm për bashkëshortët. Duhet praktikë dhe përpjekje e vetëdijshme për të siguruar që komunikimi me partnerin të mos prishet.
 2. Pikëpamje konfliktuale për fëmijët

Fëmijët janë një shtesë e bukur për familjen. Por të njëjtët fëmijë, të parë si një zgjatim i vetvetes, mund të jenë pika e përshkallëzimit për disa mosmarrëveshje serioze martesore. Njëri nga bashkëshortët mund të përballet me një nevojë të fortë për të zgjeruar familjen, ndërsa bashkëshorti tjetër mund të dëshirojë ta ndalojë atë për një periudhë kur ai mendon se po shijon një stabilitet më të fortë financiar.
Prindërimi ka pjesën e vet të sfidave dhe mund të ketë pikëpamje kontradiktore mbi arsimin, kursimin e arsimit në të ardhmen dhe vendosjen e një linje midis asaj që është e nevojshme dhe shpenzimeve të negociueshme të lindjes së fëmijës mbi atë që nuk është.

3. Pamundësia për të menaxhuar fondet e martesës
Çështjet rrotullohen rreth financimit të martesave që, nëse nuk zgjidhen, mund të lëkundin bazat e martesave më të qëndrueshme.
Martesa mund të dalë nga shinat për shkak të problemeve financiare dhe të çojë drejtpërdrejt në divorc! Sipas një studimi, është provuar se 22% e rasteve të divorcit vijnë për arsye financiare, afër shkaqeve të tilla si tradhtia dhe papajtueshmëria.

 1. Mungesa e komunikimit
  Trajtimi i heshtur, rezistenca ndaj pozicionit dhe zgjedhjeve të burrit tuaj, sjellja pasive-agresive, zgjedhja e kohës dhe vendit të gabuar për të biseduar, ndjenja e kërcënimit në zërin tuaj të gjitha këto kontribuojnë në konflikt në martesë.

Pra pranoni rolin tuaj në konflikt. Kërkoni sqarime vetëm pasi të keni dëgjuar me kujdes partnerin. Cilësimet e parashikimit janë një mënyrë e shkëlqyeshme për të shmangur keqkuptimet.
Mos shtyni ose mbyllni. Më së shumti, bëni një pushim të shkurtër për të mbledhur dhe përpunuar zinxhirin e ngjarjeve dhe mendimet tuaja. Sinjalet joverbale të komunikimit ndihmojnë shumë në forcimin e lidhjes suaj me partnerin tuaj. Gjest i miratimit dhe sjellje relaksuese tregojnë dëshirën tuaj për dialog të hapur që të çon në një marrëdhënie.

 

 

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu