Sipas një studimi, ngjyra e preferuar e njerëzve është bluja. Madje 75 vende të ndryshme kanë ngjyrën blu në flamujt e tyre kombëtar. Por për disa arsye, në natyrë, kjo ngjyrë nuk mund të gjendet shumë shpesh, veçanërisht kur bëhet fjalë për kafshët. Shikoni më poshtë për të mësuar pse ngjyra blu është kaq e rrallë për kafshët.

Ngjyra varet nga ajo që kafsha ha
Pothuajse të gjitha ngjyrat në gëzof, lëkurë ose pupla kanë pigmente që lidhen me atë ushqim që konsumojnë. Për shembull, zogjtë goldfinch thonë se janë të verdhë sepse konsumojnë lule të verdha, ndërsa salmoni dhe flamingo janë rozë sepse hanë butakë dhe karkaleca rozë.

Kjo vlen edhe për ngjyrën kafe, të kuqe dhe portokalli, por bluja është përjashtim. Pra, pasi nuk ka pigment të vërtetë blu në bimë, kafshët nuk mund të bëhen blu përmes ushqimit, prandaj është kaq e rrallë, informon abcnews.al.

Shumica e kafshëve blu nuk janë në të vërtetë blu.
Ngjyra është mënyra sesi ne perceptojmë gjatësi vale të ndryshme të dritës. Disa kafshë duken blu, që do të thotë më së shumti se ata krijuan një mënyrë për të mashtruar sytë tanë për t’i parë në këtë mënyrë, që përfshin sytë blu të njerëzve duke përdorur strukturat fizike dhe reflektimin e dritës.

Flutura morfo blu e paraqitur më lart duket blu për shkak të mënyrës se si krahët e saj pasqyrojnë dritën. Krahët kanë një strukturë mikroskopike që thithin të gjitha ngjyrat e tjera, përveç blusë. Dhe meqenëse ngjyra bazohet në strukturë, pasi krahët të mbushen me diçka të ndryshme nga ajri, si alkooli, për shembull, ngjyra blu do të zhduket dhe krahët do të ndryshojnë

Nuk ka zogj me pendë blu.
Të gjithë zogjtë që duket se janë blu kanë pendë të strukturuara në mënyrë të ngjashme, ato reflektojnë vetëm dritën blu. Çdo pendë ka rruaza të vogla të vendosura në një mënyrë që bën që të gjitha ngjyrat e tjera, përveç blusë, të anulohen.

Ka vetëm një flutur që krijon pigment blu
Bluja si pigment është natyrë pamundur e rrallë dhe mund ta shihni vetëm në një flutur: tek olivewing. Ata kanë evoluar kimikisht pigmentin në krahët e tyre dhe ngjyra nuk do të ndryshojë, pavarësisht sesi i shikoni. Për studiuesit, kjo flutur është ende një mister.

 

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu