Magjepsja e Tom Vanderbilt me procesin e të mësuarit gjatë gjithë jetës, filloi me hobet e vajzës së tij: piano, futboll, Tae Kwon Do. Ai donte të inkurajonte pasionet e saj të reja dhe e shoqëronte atë në mësime. Ndërsa ajo ushtrohej, ai iu përgjigjej e-maileve, luante me telefonin e tij, ose shihet përreth derisa vajza e tij të mbaronte.

Ai shpejt njohu hipokrizinë e situatës. “Po i tregoja asaj për rëndësinë e të pasurit aftësi në shumë fusha të ndryshme, dhe ajo më pyeti se pse unë nuk bëj të gjitha këto gjëra”.

Si të mësojmë mirë
Duke filluar projektin në fund të të 40-ave, Vanderbilt e dinte se ai do të përpiqej të përputhej me aftësitë e të mësuarit të fëmijëve si vajza e tij. Fëmijët janë veçanërisht të mirë në marrjen e modeleve në mënyrë të nënkuptuar, duke kuptuar që veprime të caktuara do të çojnë në lloje të caktuara të ngjarjeve, pa ndonjë shpjegim ose përshkrim të asaj që po bëjnë. Megjithatë, pas moshës 12 vjeç, ne humbasim një pjesë të asaj aftësie për të thithur informacion të ri.

Faktori pse
Ende mund të pyesni veten pse duhet të bëni përpjekje, kur mund të rrini në divanin tuaj.Por Vanderbilt tregon se ka shumë përfitime të përgjithshme për të përqafuar çdo aftësi të re, përfshirë disa ndryshime afatgjata të trurit që mund të kompensojnë nga rënia mendore që shpesh vjen me plakjen. Vanderbilt tregon për një studim me të rritur,  të moshës 58 -86 vjeç, të cilët ndoqën një numër kursesh në lëndë si Spanjisht, muzikë, kompozim dhe pikturë. Pas disa muajsh, ata jo vetëm që kishin bërë përparim të mirë në aftësitë individuale, por gjithashtu treguan një përmirësim të theksuar në testet më të përgjithshme njohëse, duke përputhur performancën e të rriturve që ishin 30 vjet më të rinj.

Hulumtimet e shumta kanë treguar se përulësia intelektuale, aftësia për të njohur kufijtë e njohurive tona, mund të përmirësojë fuqishëm të menduarit dhe vendimmarrjen tonë. Dhe kjo aftësi për të rishikuar paramendimet tona dhe për të hapur mendjet tona për mënyra të reja të të menduarit mund të jetë gjithnjë e më e rëndësishme në botën e sotme që ndryshon me shpejtësi. Pavarësisht nëse po mësojmë për qejf apo po përpiqemi të rrisim aftësitë tona profesionale, të gjithë mund të bëjmë mirë të kultivojmë atë “mendje fillestare”, ku asgjë nuk është e sigurt dhe ka gjithçka për të mësuar.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu