Si ta lini vetë duhanin? Përkundër keqkuptimit të zakonshëm në lidhje me kompleksitetin e procesit, është e mund që ta lini. Sipas mjekëve, të cilët e shohin pirjen e duhanit më shumë si një problem psikologjik sesa fiziologjik, duhet vetëm të ndiqni disa rekomandime të thjeshta.

Për disa njerëz është një zakon i këndshëm dhe nuk duan ta lënë. Është zgjedhja juaj. Sidoqoftë, vlen të kujtohet se pirja e duhanit shkakton ndryshime të rëndësishme patologjike në tru.

Përdorimi i vazhdueshëm i nikotinës shkakton varësi, një rënie të ndjeshmërisë ndaj veprimit të kësaj substance dhe një rritje të numrit të receptorëve nikotikë.

Nëse keni vendosur të lini duhanin, pesë mënyrat e mëposhtme mund t’ju ndihmojnë ta bëni këtë:

1. Përgatituni për ditën kur do ta lini duhanin.
Zgjidhni datën dhe bëhuni gati. Tregojuni të afërmve, miqve dhe kolegëve, për vendimin tuaj. Një hap tjetër është të hidhni të gjitha cigaret, çakmakët dhe tavllat nga shtëpia dhe kërkojuni miqve të mos pinë duhan në praninë tuaj.

2. Përdorni NRT
Përdorimi i Trajtimit për Zëvendësimin e Nikotinës, mund t’ju ​​ndihmojë të mposhtni varësinë nga nikotina. Mund të përdorni çamçakëz, spraj për hundë etj.  Sidoqoftë, duhet të dini se rekomandohet të diskutoni dozën e nevojshme të nikotinës me një mjek, informon abcnews.al.

3. Mund të provoni ilaçe, jo nikotinë
Ilaçet veprojnë në trurin tuaj, duke ndihmuar në zvogëlimin e nikotinës. Përdorni ato për të shtypur zakonin tuaj.

4. Varësia emocionale
Ndonjëherë varësia emocionale është edhe më e fortë se ajo fizike. Nëse keni nevojë, gjeni njerëz me të njëjtat probleme për t’i diskutuar ato. Gjithsesi, kjo do t’ju ndihmojë të flisni për situatën tuaj të vështirë, sepse jo gjithmonë të afërmit ose miqtë tuaj janë të gatshëm ta diskutojnë atë.

5. Përdorni gjëra alternative
Ju mund të përdorni pajisje të ndryshme alternative për të lënë duhanin, për shembull, cigare elektronike.  Ata do t’i bëjnë shanset tuaja për rezultate të suksesshme, më të larta.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu